Heb ik last van niet-inflammatoire acne of inflammatoire acne?

Acne vulgaris (zeg maar gerust acne) is de meest bekende en meest voorkomende huidaandoening van de mens. Volgens het Huidfonds heeft zo’n 85% van 12- tot 24-jarigen er last van. En ook als je wat ouder bent, kan acne nog steeds een probleem zijn. Wil je beter weten wat je huid nodig heeft om gezonder te worden, dan kan het helpen om jouw puistjes eens onder de loep te nemen – om zo het verschil te begrijpen tussen niet-inflammatoire en inflammatoire acne.

Verstopt vs. ontstoken

Acne ontstaat door verstopte of ontstoken talgkliertjes. Het verschil tussen ‘slechts’ een verstopte huid en een huid die ook is ontstoken, wordt gevat in de termen niet-inflammatoire en inflammatoire acne. De eerste wordt beschouwd als acne in een milde vorm terwijl de laatste een matige tot ernstige vorm van deze huidaandoening betreft. Normaal gesproken is één van deze acnetypen dominant aanwezig en kan je een aantal kenmerken goed waarnemen op de huid.

Niet-inflammatoire acne

Deze vorm van acne typeert zich door de aanwezigheid van comedonen (medische term voor mee-eters). Deze herken je als zichtbare donkere stippen in je poriën (zwarte mee-eters) of als kleine witte bultjes zonder roodheid (witte mee-eters). Ze zijn het resultaat van een ophoping van talg.

Zo herken je het:

– Je hebt vooral last van zwarte en/of witte mee-eters.
– Je huid oogt niet rood of ontstoken.
– Je ervaart geen pijn of jeuk aan de puisten.

Inflammatoire acne

Is je huid zichtbaar rood en voelen je puistjes pijnlijk aan, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met inflammatoire acne. Deze vorm uit zich door de aanwezigheid van pustels (puistjes gevuld met pus), papels (rode bulten zonder pus) of diepe, grote onderhuidse puisten als cysten en nodules. Anders dan bij niet-inflammatoire acne, hebben we naast talgophoping hier ook te maken met de werking van een bepaalde bacterie die de huid doet ontsteken, met bovengenoemde puistjes als gevolg.

Zo herken je het:

– Je hebt vooral last van puisten met roodheid, zoals pustels en papels.
– Je puisten kunnen pijnlijk aanvoelen of zelfs jeuken.
– Je huid oogt onrustig/ontstoken.

Wat kun je eraan doen?

Niet-inflammatoire acne heeft vaak baat bij een verbeterde huidverzorging. Dit is belangrijk omdat je hiermee de kans verkleint dat je poriën nog verder verstopt raken. Zoek producten uit die bij jouw huidtype passen en zorg dat je uitsluitend niet-comedogene skincare en make-up gebruikt die je poriën vrijhouden.

Heb je erg veel last of is je acne ontstoken, dan kan je samen met je huisarts of dermatoloog een behandelplan bespreken. Acne is een medische aandoening en ieders huid heeft een unieke behoefte dus gun jezelf de beste verzorging door advies in te winnen bij een professional.

Meer weten over acne? Lees ook Hoe herken je de 6 soorten acne puistjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten