Wat veroorzaakt hormonale acne?

Oke, puistjes zijn sowieso vreselijk. In combinatie met een flinke ongesteldheid (lees: krampen en extreme PMS-klachten), is het natuurlijk nog veel erger. En we hebben er bijna allemaal wel last van of kennen iemand die er last van heeft. Dus, waarom hoor je soms nog steeds dat “hormonale acne niet bestaat”?

Eigenlijk, vervelend maar waar, is er niet echt een specifieke acne die veroorzaakt wordt door hormonale schommelingen. Maar het blijkt – achter de schermen – wel degelijk een grote rol te spelen.

Wat is de link tussen hormonen en acne?

Acne wordt gevormd in poriën die verstopt zijn met overmatig talg, dode huidcellen en propionibacterium acnes (p.acnes). Hormonen, bijvoorbeeld androgenen als testosteron, stimuleren talgklieren om talg te ontwikkelen. Als een hormoonspiegel fluctueert, kan deze disbalans leiden tot overproductie van talg; de oorsprong van acne.

Tijdens de puberteit, als je hormonen eigenlijk in een continue disbalans verkeren, kan het overmatige talg overgaan tot een overschot aan p.acnes, een vette huid en puistjes in de T-zone (voorhoofd, neus en kin).

Weet je nog hoe je uit keek naar je twintiger jaren? Dan zou het allemaal voorbij zijn, de puistjes. Helaas is niets minder waar. Veel volwassenen tussen de 20 en 40 jaar hebben nog steeds last van hormonale schommelingen. Stresshormonen, zoals cortisol, veroorzaken ook puistjes.

Waar krijg je hormonale puistjes?

De plek waar hormonale acne meestal voor het eerst ontstaat is rond de onderkant van het gezicht. Androgen en stresshormonen komen het meest voor rond de kaaklijn, de kin of baard en zitten dieper in de huid.

Patiënten die steroïden slikken, om zo het hormoon testosteron binnen te krijgen, kunnen acne als bijwerking ervaren. Dat komt vaak terug op precies dezelfde plek, elke keer dat ze medicatie innemen.

Image of pills

Hoe zit het dan met puistjes rond je menstruatie?

Er zijn drie hormonen aan zet die puistjes rond je menstruatie veroorzaken: testosteron, oestrogeen en progesteron. Zoals we eerder al zeiden is testosteron de grote reden achter het (over)produceren van talg. Oestrogeen en progesteron zijn vrouwelijke geslachtshormonen die tijdens je cyclus worden afgescheiden om je lichaam voor te bereiden op een zwangerschap. Ze gaan ook aan de slag met celreceptoren die de talgklieren controleren om de olieproductie te helpen vertragen.

Op de eerste dag van je menstruatiecyclus, dag 1 van je ongesteldheid, zijn je oestrogeen- en progesteronlevels op z’n laagst. Dat betekent dat er minder hormonen zijn die de olieproductie van testosteron kunnen verminderen om zo je poriën schoon te houden. En ergens tussen dag 12 en dag 16, aan het einde van je cyclus – en dus nét voor je ongesteldheid – zijn je oestrogeen- en progesteronlevels ook laag. Daardoor krijg je soms pukkeltjes rond je kaaklijn en wangen.

Puistjes zichtbaar sneller doen verdwijnen?

Gratis sample aanvragen Probeer ZitGobbler van Blositive
Gratis sample aanvragen Probeer ZitGobbler van Blositive

Wat kan ik hier zelf aan doen?

Als de pukkeltjes tijdens je menstruatie niet een enorm groot probleem zijn, maar je wil er wel wat aan doen, kan je altijd ZitGobbler proberen. Maar zitten je maandelijks terugkerende pukkels dusdanig op je irritatielevel, kan je misschien nog wat andere opties proberen.

Anticonceptie
Vaak wordt de anticonceptiepil niet alleen gebruikt om zwangerschappen te voorkomen, maar ook om hormonale acne tegen te gaan. De pil die het meeste positieve effect teweegbrengt bevat een combinatie van zowel ethinylestradiol en progestogeen; synthetische oestrogeen en progesteron.

Retinoïden
Veel skincare bloggers zijn verslaafd aan de zogenaamde retinoïden, maar wat zijn het? Retinoïden zijn een natuurlijk derivaat van de vitamine A-zuur. Dat betekent dat retinoïden het groeiproces van huidcellen stimuleren waardoor ze sneller groeien, rijpen en zich sneller van de huid afschudden.

Je vindt retinoïden vaak in crèmes en gels, maar het is ook in krachtige varianten te krijgen. Het werkt niet alleen goed tegen acne, maar gaat ook rimpelvorming tegen en helpt tegen littekens en donkere vlekjes.

Anti-androgenen
Anti-androgenen blokkeren de productie van androgenen, duidelijk. Ze doen dit door zich te binden aan eiwitreceptoren die zich normaal aan androgenen koppelen. Het dient dus als het ware als vervanging voor androgenen als testosteron.

Omdat het testosteron geblokkeerd wordt, kan de talgproductie geminimaliseerd worden. Daardoor zijn anti-androgenen een effectief middel tegen hormonale acne.

Natuurlijke behandeling
Als retinoïden of andere medicijnen niet helemaal jouw pakkie an zijn, kan je natuurlijk ook voor natuurlijke alternatieven gaan. Zo zijn er een aantal dingen die je kan proberen, bijvoorbeeld het slikken van supplementen. Vitamine A werkt als een natuurlijk antioxidant en stimuleren – net als retinoïden – het groeiproces van huidcellen. Van vitamine C krijg je een stralende huid, minder donkere vlekken en het verhoogt je collageenproductie. Dan heb je nog zink, dit helpt je lichaam om slechte bacteriën te weren en werkt ontstekingsremmend. Ook gaat het roodheid tegen en helpt het bij een geïrriteerde huid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten